Απόσπασμα από το Αφιέρωμα "Το Μηλόξυδο από τον Αετόλοφο!" που έκανε το Πρώτο Θέμα για τη Χρυση Μηλια:
Η οικογένεια Ντελή από τον Αετόλοφο Αγιάς, ανατολικά της Λάρισας, παράγει –παράλληλα με την καλλιέργεια φρούτων– ένα είδος βιολογικού μηλόξυδου με ταυτότητα και ιστορία.
Παράλληλα με την παραγωγή 9 διαφορετικών ποικιλιών μήλου, που αποτελούν το 80% της συνολικής παραγωγής, επιπλεόν των αχλαδιών, των κερασιών καθώς και των κάστανων και των καρυδιών, το 2017 ξεκίνησε η παραγωγή του αφιλτράριστου βιολογικού μηλόξυδου με την παραδοσιακή μέθοδο της Ορλεάνης.
Όπως μου εξηγεί η Μαρία Ντελή, πρόκειται για έναν τύπο αφιλτράριστου ξυδιού που αποτελεί προϊόν της φυσικής ζύμωσης του μηλίτη, διαδικασία η οποία συντελεί στη διατήρηση των πολύτιμων φιλικών ένζυμων, των ιχνοστοιχείων, της πηκτίνης, των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχει, καθιστώντας το ως ένα προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία.
Δείτε όλο το αφιερωμα εδώ